Lammstek i ugn

En härligt saftig, rosastekt lammstek är enkel att tillaga till många och perfekt som varmrätt året om eller som pièce de la résistance på påskbordet. Här serverad med en skysås som mer eller mindre gör sig själv i ugnen. Minimalt med jobb, maximalt med smak. Här är vårt bästa recept på lammstek i ugn.

Gör så här

Lammstek

  1. Ta ut lammsteken ur kylen 1 timme före tillagning.

  2. Värm ugnen till 240 grader, över- och undervärme.

  3. Spara ett par kvistar rosmarin och hacka resten av bladen grovt.

  4. Blanda olivolja, rosmarin och vitlök och gnid in lammsteken i blandningen.

  5. Salta och peppra köttet runtom.

  6. Lägg rosmarinkvistarna, den delade vitlöken och löken (med snittytan uppåt) i en ugnsfast form. Lägg lammsteken ovanpå.

  7. Rosta lammet i ugnen i 20 minuter och sänk sedan temperaturen till 200 grader. Låt lammsteken gå i ugnen i ytterligare en timme eller tills termometern visar 53 grader (för medium – temperaturen kommer att fortsätta stiga!).

  8. Ta ut formen ur ugnen. Kasta rosmarinen men låt skyn, vitlöken och löken ligga kvar i pannan.

  9. Lägg lammsteken på ett fat och lägg över folie utan att täcka helt. När köttet har vilat färdigt bör det ligga på strax över 60 grader (för medium).

Skysås

  1. Gör skysåsen medan lammet vilar.

  2. Nu bör det finnas ca 5 msk fett/sky i pannan. Är det mindre kan smör tillsättas. Är det för mycket kan lite hällas av. Häll över allt, inklusive lök och vitlök, i en kastrull.

  3. Värm skyn över medelvärme och vispa ut mjölet i kastrullen. Låt fräsa i 1 minut.

  4. Tillsätt hälften av buljongen och vispa så att det inte blir klumpar. Tillsätt resten av buljongen och rör om.

  5. Använd en potatisstöt för att mosa löken och vitlöken och eventuella mjölklumpar som kan ha uppstått. 

  6. Låt sjuda under omrörning tills skysåsen är lite tunnare än önskat. Den kommer att fortsätta tjockna!

  7. Smaka av med salt och peppar och sila sedan såsen och häll upp på kanna.

  8. Skiva upp lammet och servera med skysåsen, krispig potatis och grönsaker.

Ingredienser (6–8 pers)

3 kg lammstek med ben

1 kruka rosmarin

3 klyftor vitlök, finhackade

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

1 hel vitlök, delad på hälften

En hel lök, delad på hälften

40 g vetemjöl

6 dl köttbuljong

Vin som passar till

Barbera
Pinot noir
Chianti

Läs mer om vin som passar till lammstek.

Varför lammstek med ben?

Lammstek med ben ser inte bara extra trevligt ut, det smakar också extra gott. Framför allt ger det mer smak till skysåsen än vad en urbenad lammstek hade gjort.

Kan man använda lammstek utan ben istället?

Visst kan man göra det. Urbenad lammstek brukar vara ihoprullad och nätad för att hålla ihop. Om du använder urbenad lammstek behöver tillagningstiden minskas med ca 20 minuter. Säkrast är som alltid att kontrollera innertemperaturen med en termometer. 

Det är en hel vitlök i receptet. Kommer inte skysåsen att smaka väldigt mycket vitlök?

Nej, faktiskt inte. När vitlöken bakas så länge blir smaken mild och lite karamelliserad. Testa dig fram om du känner dig tveksam.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept